The Traveller - Vandraren

De senaste dagarna har jag praktiskt taget sträcktläst boken Vandraren (The Traveller på engelska). Boken är skriven av John Twelve Hawks och känns lite som en blandning mellan ett Dan Brown-äventyr och Science Fiction.

I vanliga fall har jag inte så mycket till över för SF utan tycker bra mycket mer om renodlad fantasy. Men i den här formen är det otroligt intressant och spännande.

Boken utspelar sig i den närmare framtiden och en av de två stora huvudpersonerna är Gabriel, en man som kanske är född med färdigheten att kunna bli vandrare, alltså att med själen kunna vandra mellan de olika världarna, eller verkligheterna om man så vill. Och så har vi Maya som är upptränad till att vara en harlekin. Harlekiner är tränade från barnsben att slåss och strida och är ofta livvakter åt vandrare. Maya vill egentligen inte behöva följa sin harlekin-framtid utan skulle helst vilja leva som en vanlig människa. Men en del händelser drar ändå dessa båda personer samman.

Det finns nämligen ett hemligt brödraskap (lite Dan Brown här va?) som vill övervaka och styra hela samhället. Men både vandrare och harlekiner går helt emot deras ändamål och självfallet försöker de röja dem ur vägen. Gabriel och Maya är två av de få som fortfarande finns kvar. Och plötsligt är det inte bara en kamp om liv och död, det är även en strid för människors frihet.

boken är på strax över fyrahundra sidor men den känns aldrig lång. Det är ett ständigt äventyr samtidigt som det "vetenskapliga" ger den ett djup som man ibland måste kämpa för att helt hänga med och förstå. Vissa gånger blir man nästan förlamad och paranoid av brödraskapets kraft att kontrollera och styra, andra gånger blir man bara förväntansfull av vad som ska hända. Det enda jag ångrar med att läst den är att jag läst den på svenska. Jag tror att upplevelsen blivit ännu bättre på engelska. Nästa del i serien kommer köpas på engelska.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0